Het bestuur van Stichting Pròt mèr Mééls.
Peter Daniëls (Voorzitter)
Geboren en getogen Méélse burger die getrouwd is met een Berings maedje, Gertrix. Vader van een Berings sprekende dochter, Loes. De reden dat ik voorzitter ben geworden van deze stichting heeft er mee te maken dat ik mij in wil zetten voor het behoud van ons dialect in woord en geschrift. In de thuis situatie is het mij eerlijk gezegd niet gelukt om Loes het Méélse dialect te laten spreken. Zij beheerst het overigens wel maar spreekt het niet, jammer genoeg.
Door actief met deze taal bezig te zijn hopen wij de taal ook levendig te houden. Wij zullen hiervoor diverse activiteiten gaan organiseren. Ik vind het bijzonder jammer dat met name onze jeugd geen dialect meer spreekt maar overwegend alleen maar Nederlands. Hier ligt voor met name ouders, opa's en oma's een belangrijke taak om zich hiervoor sterk te maken en in te zetten. Iedereen mag en moet elkaar erop wijzen dat wij ons dialect blijven spreken. Dat een taal levendig is en aan verandering onderhevig is begrijp ik zeker. Laten we ons samen sterk maken voor een prachtig uniek dialect, Mééls!!
Rudie Martens (Penningmeester)
Tegenwoordig heeft iedereen het steeds drukker. Werken, hobby's, kinderen en hun hobby's. Maar ook met het gezin genieten van het leven als het kan en dan op zoek naar sfeervolle locaties. Locaties waar natuur of cultuur leven. Op veel plekken zie je dat de maatschappij zich inzet voor behoud van dit soort locaties. In Meijel zijn nog vele mooie plekken te vinden.
Dankzij de historisch afgeschermde ligging is een bijzonder dorp ontstaan. Bijzondere plekken, maar zeker ook een bijzonder dialect. Dat bijzondere dialect wordt steeds minder gehoord, laat staan geschreven. Dat voelt niet goed en doet een beetje pijn! Voor het behoud van dit mooie en bijzondere dialect draag ik graag m'n steentje bij.
Roel Vullers (Secretaris)
Mijn naam is Roel Vullers en ik ben getrouwd met een echt Mééls dörske en samen hebben we 2 zonen. Zelf ben ik geen geboren en getogen Meijelnaar, wél ben ik met dit dialect opgegroeid. Doordat mijn moeder een Méélse is ben ik van kleins af aan met dit mooie dialect opgegroeid.
Door het volleyballen ben ik in Meijel terecht gekomen en door de mooie verenigingscultuur en de warmte die de mensen hier uitstralen, was de keuze om in Meijel te komen wonen zo gemaakt.
Ik heb mede door de mensen om me heen me het dialect behoorlijk eigen gemaakt, echter ik kan nog zeker wat van de Méélse taal leren.
Dit mooie dialect wat er in geen enkel ander dorp om ons heen gesproken wordt wil ik graag voor Meijel behouden en mijn kinderen graag wil meegeven. Want een dialect is toch echt onderscheidend waar je als dorp trots op mag zijn!
Jeroen Schriks (Lid)
Jeroen Schriks is getrouwd en heeft 3 dochters die hij tracht de Méélse taal ook bij te brengen. Toen ik mij realiseerde dat dit echt een meerjarenproject ging worden, omdat de jeugd zich tussen zoveel dialecten begeeft op school en bij de sportvereniging, ging ik mij afvragen wat ik hier aan kon doen. Al snel werd mij de vraag duidelijk: “wat is nu het juiste Méélse woord en hoe schrijf je het?”. Het blijft een eeuwige discussie omdat er weinig op papier staat. De mensen die het spraken veelal niet meer onder ons zijn en een dialect ALTIJD in beweging is.
Toen kwam de vraag hoe we dit in woord en schrift kunnen bewaren zodat onze kinderen het later ook weer kunnen overbrengen. Zeker toen wij in 2010 als zelfstandige gemeente (ca. 6000 inwoners) over gingen naar het collectief Peel en Maas (ca. 42.000 inwoners) die allemaal “Heljes” praten, ligt hier toch echt wel een zware taak op ons. Ik heb zeker niet alle wijsheid qua taal en geschrift in pacht. Wil ook op geen enkele manier zeggen dat ik de Méélse taal 100% beheer maar ik wil mij wel hard maken dat we dit kunnen blijven beheren.
Roel Peeters (Lid)
Ik ben geboren en opgegroeid in Meijel. Van vroeger uit altijd de interesse gehad in waar ik vandaan kom. In het verleden heb ik stamboomonderzoek verricht, en vind ik de (Méélse) historie nog altijd even interessant. Waar ik op school Nederlands moest praten, hebben mijn 'Méélse vaader' en 'Grashookse mooder' mij vroeger het Mééls en 't Grashooks geleerd. Daar krijg je vanzelf een talenknobbel van!
Het Nééj Mééls Woordeboe:k is een tijdje terug gepresenteerd, en ik ben mij ervan bewust dat we als Méélse mensen (eindelijk) houvast hebben in de schrijfwijze. Daarom wil ik iedereen helpen die Mééls wil schrijven. Twijfel je, of heb je geen idee hoe je 'Mééls sjrie:ve' moet aanvliegen? Laat het mij weten.
Wat betreft de Méélse taal, voel en merk ik aan alles dat het dialect zal afnemen. We kunnen hier niet omheen jammer genoeg. Wat mijn doel is binnen de stichting: "Ervoor zorgen dat de Méélse mens de taal uitdraagt en omarmt. Het gaat niet om goed of fout, het initiatief is mij het allerbelangrijkste!"