user_mobilelogo

Logo van stichting Pròt mèr MéélsDe Stichting Pròt mèr Mééls heeft als doel het in stand houden van het unieke Méélse dialect in zowel woord als geschrift. De stichting is opgericht op 21 juli 2015. De initiatiefnemers zijn Rudie Martens, Roel Vullers, Peter Daniëls en Jeroen Schriks.

 

Meijel is een actieve kern met ruim 7000 inwoners, die sinds 2010 deel uit maakt van de gemeente Peel en Maas in Limburg. Meijel heeft een unieke dialect dat steeds minder, door vooral jongeren, wordt gesproken.

 

De stichting gaat activiteiten organiseren waarin het dialect centraal zal staan en direct gericht op het behoud en onderhoud van dit dialect. De eerste activiteit is de Méélse Revue (2016) met de naam: ”Allè…Pròt Mèr Mééls!” Met deze Revue vraagt de stichting aandacht voor het behoud en onderhoud van het dialect. De volgende activiteiten zullen nog worden gepland, maar de eerstvolgende activiteiten die de stichting zal ondersteunen of organiseren zullen volledig gericht zijn op het behoud en onderhoud van het dialect. Te denken valt aan een bijdrage in een nieuwe Meijels woordenboek, realiseren van lessen in de Meijelse taal en verzorging van een Meijels dictee. Wij houden u graag op de hoogte van deze ontwikkelingen.